Wist je dat veel inbrekers gemakkelijk binnenkomen door een raam in te slaan of met een koevoet het kozijn te forceren? Inbraakpreventie draait niet alleen om goed hang- en sluitwerk, maar ook om sterk glas dat voor inbrekers lastiger te breken is. Inbraakwerend glas biedt een effectieve oplossing om de kans op een geslaagde inbraak aanzienlijk te verkleinen.
Inbraakwerend glas is speciaal ontworpen om moeilijk te breken. Het bestaat uit twee of meer glaslagen met daartussen een transparante folie. Deze lagen worden door verhitting stevig samengesmolten, waardoor het glas bij inslag niet barst of in stukjes uiteen valt. In plaats daarvan ontstaat er een stervormig patroon, wat het voor inbrekers veel moeilijker maakt om door te dringen. De geluidsoverlast en extra tijd die nodig is om een gat te slaan in de ruit, schrikken inbrekers vaak af.
Let op: inbraakwerend glas voorkomt een inbraak niet altijd, maar maakt het aanzienlijk lastiger.
Samenstelling:
De transparante folie tussen de glasplaten zorgt voor extra stevigheid. Wanneer een ruit wordt ingeslagen, blijft het glas op zijn plaats, wat tijd en moeite kost om doorheen te breken.
Klasse-indeling:
De sterkte van inbraakwerend glas wordt bepaald aan de hand van Europese normen (EN356). Deze worden ingedeeld in verschillende klassen, zoals P1A tot P8B. Hoe hoger de klasse, hoe sterker het glas. Voor woningen en bedrijven is P4A een veelvoorkomende keuze.
Het Bouwbesluit stelt wettelijke eisen aan de inbraakwerendheid van nieuwbouwwoningen en -panden. Als een gevel (of deel daarvan) goed bereikbaar is voor inbrekers, moet het glas voldoen aan klasse 2. Dit betekent dat er P4A-glas moet worden geplaatst. Het glas bestaat dan uit twee lagen van 4mm dik met 4 folies ertussen. Heb je een nieuwbouwwoning of -pand met dit soort glas? Dan zullen we bij breuk van deze ruit een P4A-ruit terugplaatsen.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) stelt dezelfde eisen als het Bouwbesluit, maar voegt aanvullende richtlijnen toe. Zo moet bij renovatie glas van lagere klasse worden geüpgraded naar P4A.
1. Hoe weet ik of ik inbraakwerend glas heb?
Controleer de rand van het glas op markeringen zoals EN356 of specificaties zoals P2A of P4A. Twijfel je? Een glashandel kan dit voor je controleren.
2. Wordt inbraakwerend glas na schade vervangen door hetzelfde type?
Ja, ons schadeherstelbedrijf Clarixy vervangt de ruit altijd door eenzelfde type glas van dezelfde klasse.
3. Ik laat inbraakwerend glas plaatsen. Valt dit dan nog onder de dekking van mijn verzekering?
Ja, inbraakwerend glas valt binnen al onze voorwaarden standaard onder de dekking. Wij stellen hieraan geen voorwaarde voor goedgekeurd hang- en sluitwerk.
4. Is inbraakwerend glas isolerend?
Standaard is inbraakwerend glas niet isolerend, omdat er geen luchtlaag tussen de glasplaten zit. Wel kun je kiezen voor isolerend inbraakwerend glas, waarbij de buitenste of beide ruiten van het dubbelglas inbraakwerend zijn.
5. Ben ik verplicht om inbraakwerend glas te verzekeren?
Nee, maar zonder glasverzekering loop je het risico zelf voor vervanging te moeten betalen. Een opstalverzekering dekt vaak alleen schade door inbraak als er voldoende preventieve maatregelen zijn genomen.
6. Kan ik via mijn verzekering inbraakwerend glas laten plaatsen?
Als je glasschade hebt en de ruit via je verzekering bij ons wordt vervangen, kun je ervoor kiezen om inbraakwerend glas te laten terugplaatsen. Wij vergoeden dan het bedrag dat het had gekost om dezelfde ruit terug te plaatsen, de meerkosten zijn voor eigen rekening.
Meer weten over onze dekking of het vervangen/herstellen van glas? Neem contact met ons op via info@midglas.nl. Wij helpen je graag verder!