Bij Midglas hebben we inmiddels ruim 100 jaar ervaring in de glasbranche en zijn we trots op onze expertise in glasverzekeringen en schadeherstel. Eén van onze specialisten is Rogér Bongers. We vroegen hem naar zijn passie voor glas, de nieuwste trends en innovaties en waar je op moet letten bij de keuze en verzekering van glas.
Ik ben Rogér Bongers en heb de glasbranche vanuit verschillende perspectieven mogen ervaren. Ik begon bij de fabrikant, stapte vervolgens de praktijk in bij glaszetters en werk nu als glasspecialist.
Vroeger was het niet de bedoeling om glas onderdeel te maken van de constructie en specifieke eisen werden er niet gesteld. Glas diende simpelweg als een middel om regen en wind buiten te houden en om doorheen te kunnen kijken. Meer was het niet. Maar in de afgelopen 40 jaar is glas een steeds belangrijker onderdeel van de constructie geworden. Het moet ook bepaalde weersinvloeden toelaten of weren en daar worden terechte eisen aan gesteld. Glas wordt glas daarmee steeds specialistischer en de grenzen van het materiaal worden steeds vaker opgezocht. De mogelijkheden zijn enorm en het toppunt van het materiaal heeft men nog lang niet bereikt.
Isoleren, recyclen, hergebruiken of het verlengen van de technische levensduur van glas zijn de trends op dit moment. Ik ben van mening dat de focus moet liggen op het verlengen van de technische levensduur. Vroeger was glas niet zo’n belangrijk onderdeel van een gebouw, maar tegenwoordig loopt het glas vanaf de vloer tot aan het plafond en geeft het veel karakter aan een gebouw. Als men dan na 10-30 jaar daar een ruit van moet vervangen dan is de kans aanwezig dat de toegepaste coating er niet meer is en het glas zich op een moeilijk te bereiken plek bevindt. Dat heeft onder andere gevolgen voor de uitstraling van het gebouw, zorgt voor torenhoge bereikbaarheidskosten en er wordt een nieuwe ruit geproduceerd terwijl het glas zelf eigenlijk nog goed is.
Denk aan de bereikbaarheid van de ruiten als er onverhoopt iets mee gebeurt. Neem vacuümglas serieus mee in de overweging, want daar zit mijns inziens meer toekomst in dan tripleglas. Denk ook aan de zorgplicht als gebouweigenaar en dus aan de veiligheid, pas de NEN 2608 en NEN 3569 toe.
De fabrikant en het glaszetters-/bouwbedrijf hebben eigen garanties en voorwaarden, maar dat heeft een verzekeraar ook. Een verzekeraar kan daar verder en breder in denken, maar vereist ook de beste oplossing van de hersteller. Als men weet wat het kost om één ruit te herstellen op een 5e verdieping aan het water, dan is de keuze voor een verzekering bij Midglas snel gemaakt.
Glas is niet alleen een essentieel onderdeel van een gebouw, maar ook een investering in duurzaamheid, veiligheid en uitstraling. De juiste keuze maken en deze goed verzekeren kan onverwachte kosten en uitdagingen voorkomen. Bij Midglas begrijpen we als geen ander hoe belangrijk een betrouwbare glasverzekering is. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee!
Nieuwsbericht op Woningcorporaties.nl